Menu Sluiten

Water: Hoeveel water drinken als je wilt afvallen?

Wanneer je wilt afvallen is voldoende water drinken belangrijk. Het zorgt ervoor dat je minder snel dorst en honger krijgt en het stimuleert de vetverbranding. Voor een gemiddeld mens is 1,5 liter water drinken per dag voldoende. Als je gewicht wilt verliezen kun je dit opvoeren naar 2 tot 4 liter water. In plaats van water kun je ook thee drinken of groente en fruit eten. Wanneer je wilt afvallen door veel te drinken zorg er dan voor dat je altijd water bij je hebt.

Waarom water drinken als je wilt afvallen?

Er zijn verschillende redenen om water te drinken als je wilt afvallen:

  • Wanneer je de hele dag door water drinkt, krijg je minder snel dorst. Dat zorgt ervoor dat je minder snel andere dranken zult pakken. Dat is voordelig wanneer je gewicht wilt verliezen, omdat bijvoorbeeld frisdrank behoorlijk veel calorieën bevat.
  • Wanneer je dorst hebt, kan je lichaam dit interpreteren als honger. Door voldoende water te drinken krijg je minder snel dorst en heb je dus ook minder kans dat je lichaam een hongergevoel creëert, terwijl je geen honger hebt.
  • Daarnaast zorgt het vocht in je lichaam ervoor dat je constant een voller gevoel hebt dan normaal. Hierdoor zullen je minder snel trek hebben in eten.
  • Water drinken is nodig om de vetverbranding op gang te houden. Water is essentieel om voedsel dat je tot je neemt om te zetten in energie, maar ook om vet dat opgeslagen is in je lichaam te transformeren in energie. Op die manier zorgt water er niet alleen voor dat je niet verder aankomt, maar ook dat je daadwerkelijk gewicht verliest.
  • Water zorgt ervoor dat de afvalstoffen in de lichaam worden afgevoerd. Wanneer je opgeslagen vet verbrandt, komen daar afvalstoffen bij vrij. Die moeten je lichaam uit. Voldoende water zorgt ervoor dat je jezelf hiermee niet vergiftigt.

Hoeveel water moet je drinken als je wilt afvallen?

Voor een gemiddeld persoon is het gezond om 1,5 tot 2 liter water op een dag te drinken. Om sneller en gezonder af te vallen kun je de hoeveelheid water opvoeren tot 3 of 4 liter. Wanneer je zoveel water drinkt is het belangrijk om dit goed over de dag te spreiden. Te veel water kan namelijk zorgen voor een natriumtekort, wat erg ongezond is. Daarom is het ook niet aan te raden om meer dan 4 liter op een dag te drinken; zeker niet wanneer je dit combineert met minder eten dan je gewend bent.

Thee, groente en fruit in plaats van water

Niet iedereen houdt van water drinken. Gelukkig zijn er andere manieren om een flinke hoeveelheid vocht binnen te krijgen. Wanneer je wilt afvallen is het niet aan te raden om veel frisdrank of bier te drinken: die bevatten heel veel calorieën. Wel kun je thee of koffie drinken in plaats van water. Thee is in veel verschillende smaken verkrijgbaar. Je moet wel proberen thee zonder suiker te drinken, of in ieder geval met zo weinig mogelijk suiker. Hetzelfde geldt voor koffie. Koffie zonder melk en suiker bevat geen calorieën. En er zijn nog meer dingen die je kunt drinken als je wilt afvallen.

Ook groente en fruit bevatten veel water en weinig calorieën. In plaats van water drinken kun je daarom ook groente en fruit eten. Je moet echter wel heel veel groente en fruit consumeren om 2 liter vocht binnen te krijgen. Dat zal dus uitdraaien op een combinatie van water en groente en fruit.

Afvallen door veel water drinken: hoe doe je dat?

Veel water drinken kan een behoorlijke opgave zijn, want het is waarschijnlijk niet iets dat je gewend bent te doen. Zoals hierboven al beschreven werd kun je water vervangen door thee en/of groente en fruit. Maar ook daarmee zul je waarschijnlijk niet aan je beoogde hoeveelheid vocht komen.

Wanneer je jezelf voorneemt om veel water te drinken is het verstandig om te zorgen dat je overal water binnen handbereik hebt. Wanneer je op stap gaat – bijvoorbeeld naar school of naar je werkt – kun je plastic flesjes meenemen met water die je direct vult wanneer deze leeg zijn. Ook is het een aanrader om een fles of een kan water op tafel te zetten wanneer je gaat eten. Voor de verandering kun je een schijfje citroen in het water doen.