Menu Sluiten

Huidtype – welk huidtype heb jij?

Wil je weten welk huidtype jij hebt?

huidtype

Doe de test, want als je je huid verzorgt met producten die niet bij je huidtype passen, doet het weinig goeds voor je huid.

Voorbereiding
Maak je huid schoon met de reiniging die je altijd gebruikt. Breng daarna geen dagcrème of make-up aan en wacht vervolgens ongeveer twee uur. Ga daarna voor een spiegel zitten.

 

1. Wrijf eerst met je wijsvinger over de huid van wangen en voorhoofd. Wat voel je en hoe zou je dit omschrijven?

a. Mijn voorhoofd voelt glad aan, mijn wangen zijn zacht.
b. Mijn voorhoofd voelt trekkerig aan en mijn wangen zijn een beetje ruw.
c. Zowel mijn voorhoofd als wangen glimmen en voelen vet aan.
d. Mijn voorhoofd glimt en mijn wangen zijn een beetje droog.
e. Mijn voorhoofd jeukt soms, mijn wangen zijn een beetje rood en vlekkerig.

2. Kun je vervolgens je poriën zien en waar dan precies?

a. Ik zie ze wel op mijn neus en kin, maar niet heel duidelijk.
b. Ze zijn heel fijn, op mijn wangen nauwelijks en op mijn neus wat beter te zien.
c. Ze zijn prima te zien, op mijn voorhoofd, kin en wangen. Op mijn neus zijn ze zelfs groot.
d. In mijn T-zone zijn ze zichtbaar, op mijn wangen nauwelijks.
e. Ik kan ze niet zo goed zien, soms zie ik er een paar bij een rood vlekje.

3. Hoe ziet je huid er uit wanneer je wel make-up draagt in de middag? Blijft alle make-up goed zitten gedurende de dag?

a. Mijn foundation en blush zien er nog goed uit, ik hoef alleen mijn lipstick bij te werken.
b. Soms zie ik een schilfertje op mijn wangen en worden de lijntjes beter zichtbaar.
c. Het lijkt wel of mijn huid alles opgegeten heeft, ik kan gewoon opnieuw beginnen.
d. De foundation op mijn T-zone is weg maar mijn blush zit nog prima.
e. De camouflage op mijn wangen begint een beetje te vervagen.

4. Heb je vaak last van puistjes of mee-eters?

a. Soms, als ik ongesteld moet worden.
b. Bijna nooit.
c. Soms, als ik een te rijk product heb gebruikt.
d. Af en toe, alleen in de T-zone.
e. Regelmatig.

5. Hoe reageert je huid op een rijke nachtcrème?

a. Bijna altijd goed, soms sta ik op met een glimmend voorhoofd.
b. Het voelt heerlijk comfortabel aan.
c. Dan heb ik helaas de volgende dag last van glim en verstoppingen.
d. Het voelt lekker aan op mijn wangen maar iets te vet op mijn voorhoofd, neus en kin.
e. Soms voelt het heel kalmerend aan maar het kan ook erg irriteren.

Onthoud of je meestal a, b, c, d of e hebt geantwoord en bekijk de uitslag hieronder >>

Welk huidtype heb jij? Bekijk de uitslag

Overwegend a? Je hebt een normale huid.

Fijn! Je huid voelt soepel aan en ziet er egaal uit. Je huid glanst wel, maar op een gezonde manier. Natuurlijk heeft je huid verzorging nodig, je wilt immers zo lang mogelijk rimpels en pigmentvlekken op afstand houden. Draag daarom elke dag een beschermingsfactor van minimaal 15, check daarvoor je dagcrème of foundation. Ook een wekelijks verzorgend masker helpt je huid in een goede conditie te houden.

Overwegend b? Je hebt een droge huid.

Zonder verzorging heb je direct last van schilfers, duidelijk zichtbare lijntjes en een trekkerig gevoel. Omdat de huid nauwelijks talg aanmaakt, aangezien dat werkt als een beschermende film, lukt het ook niet goed om het vocht vast te houden. Gebruik daarom een vochtverzorgende lipidencrème. In het bijzonder tijdens de gure herfst- en wintermaanden.

Overwegend c? Je hebt een vette huid.

Je talgklieren produceren meer vet dan je huid nodig heeft; vandaar dat je onzuiverheden en hinderlijke glim hebt. Onder invloed van hormonen is deze huid zo de ene keer daardoor wat vetter dan de andere keer. Gelukkig heeft een vette huid echter minder last van rimpels. Nadeel is dat deze -vaak wat dikkere- huid sneller verslapt. Dat je huid veel huidvet aanmaakt wil niet zeggen dat ze genoeg vocht vasthoudt. Ook een vette huid kan vochtarm zijn, in het bijzonder in het soms gure Nederlandse klimaat. Gebruik daarom een vochtverzorgend olievrij serum. Gebruik vervolgens een olievrije dagcrème met beschermingsfactor. Dit helpt de huid beschermen tegen vochtverlies. Pas ook op met te sterke reinigers op zeep- of alcoholbasis. De talgklieren worden door deze ingrediënten juist extra geprikkeld waardoor je een averechts effect hebt.

Overwegend d? Dan heb je een gecombineerde huid.

Je huid maakt in de T-zone (voorhoofd, neus, kin) iets te veel talg aan, terwijl je wangen juist wat vet te kort komen. Je kunt producten voor twee verschillende huidtypes gebruiken maar er is ook cosmetica die beide problemen tegelijk aanpakt. Gebruik daarom in het bijzonder op de  T-zone olievrije producten. Op de rest van je gezicht mag de dagcrème – in het bijzonder in de winter – wel iets vetter zijn. Je kunt vervolgens een foundation over je hele gezicht aanbrengen, waarna je op de T-zone een matterend poeder aanbrengt. Dit kun je in de loop van de dag herhalen om zodoende glim te voorkomen.

Overwegend e? Je hebt een gevoelige huid.

Wanneer je overwegen e hebt, heb je een gevoelige huid. Een gevoelige huid is vaak een dunne huid die sterk reageert op invloeden van buitenaf. Dit kunnen bepaalde ingrediënten in cosmetica zijn maar ook bijvoorbeeld kou of warmte. Omdat de huidbarrière minder sterk is, reageert de huid daarom met rode bultjes, jeuk en vlekken. Ook zijn gesprongen bloedvaatjes (couperose) duidelijk zichtbaar. Met andere woorden: Gebruik daarom cosmeticaproducten die een korte ingrediëntenlijst hebben en daarnaast vrij van geur- en kleurstoffen zijn. Vermijd ook werkstoffen die een gevoelige huid onnodig kunnen irriteren zoals bijvoorbeeld alcohol, menthol of etherische oliën.

Wanneer je weet welk huidtype jij hebt, kan je de juiste producten voor je huidverzorging kiezen.

Volg jij ons al op Facebook?