Menu Sluiten

Statisch haar? Hoe kan je dat voorkomen?

Vooral in de koude wintermaanden wil ons haar nog wel eens statisch zijn.

Buiten is het koud, binnen zetten we de verwarming hoog. En dus… knetteren je haren als je ze borstelt of plakken ze aan je gezicht als je je sjaal afdoet. We zetten een aantal tips op een rijtje om snel van statisch haar af te komen. 

Eerst even een kort lesje natuurkunde, want hoe ontstaat statisch haar ook alweer? Het wordt statisch door de wrijving tussen negatief en positief geladen deeltjes. Als je haar te veel negatief geladen deeltjes heeft, gaat het overeind staan. Vooral in de winter kun je last hebben van statisch haar, omdat het dan niet voldoende vocht krijgt. De koude, droge winterlucht droogt je lokken uit, net zoals de verwarming dat doet. In de zomer zijn die factoren natuurlijk niet aanwezig, dus zal je haar dan ook niet statisch zijn. Gelukkig bestaan er handige trucjes om je winterse coupe in bedwang te houden.

Wat kan je eraan doen?

Bovendien is statisch haar heel lastig want het staat rechtop (een vreemd gezicht) en er is geen land mee te bezeilen. Vaak lukt het niet eens meer om het haar in model te brengen. Wat kun je ertegen doen?

Voordat we overgaan op tips tegen statisch haar eerst iets over de mogelijke oorzaak. Statisch haar komt vooral voor bij droog haar. Het is vaak de koude, droge winterlucht die het haar uitdroogt. Wil je statisch haar te lijf gaan, dan zul je dus vooral de ‘droogte’ moeten bestrijden. Onze tips:

1. Voorkomen is beter dan bestrijden

a. Zorg voor een gezonde en niet al te droge woonomgeving. Vergeet niet om regelmatig de waterbakjes aan de verwarming bij de vullen en gebruik zo nodig een luchtbevochtiger om het vochtniveau in huis (en op je werk) op peil te houden.

b. Bescherm je haar tegen koude lucht met een hoed, petje of muts zodat het niet al te zeer uitdroogt. Borstel je haar voordat je het hoofddeksel opzet in de tegenovergestelde richting dan gewoonlijk. Zodra je het petje afdoet, borstel je het weer terug. Zo behoud je haar volume.

c. Gebruik kwalitatief goede en vooral vochtinbrengende producten (conditioners) om je haar mee te verzorgen.

2. Vochtinbrengende producten 

We hadden het al over conditioners. Gebruik één keer per week een vochtinbrengend masker en breng na iedere wasbeurt een conditioner aan. Volg de instructies op de verpakking en gebruik niet teveel product. Volgens sommige kappers kan dit juist statisch haar in de hand werken.

3. Vermijd alcoholhoudende haarproducten

Gebruik bij voorkeur geen haarproducten die alcohol bevatten. Alcohol droogt je haar uit.

4. Specifiek haarproduct

Gebruik een specifiek haarproduct dat statisch haar tegengaat.

5. Een houten kam

Kam je haar met een houten kam of een borstel van echt haar.

6. Behandel je haar met zachtheid

Dep je haar na het wassen droog. Wrijven zorgt voor frictie en kan het haar, eenmaal droog, meer statisch maken.

7. Probeer het eens met antistatisch doekjes

Het klinkt misschien vreemd, maar soms kan het helpen om met een antistatisch doek zachtjes over je haar wrijven. Houd een doekje in je tas zodat je er op elk moment van de dag je ‘elektrische lokken’ mee kunt kalmeren.

8. Wax

Smeer een beetje olie of wax in je haar, dit kan meteen helpen om je springerige lokken in bedwang te houden.

9. Handcrème

Ben je onderweg of op je werk? Handcrème of water werkt goed bij statisch haar. Verdeel wat handcrème over je handen, wacht tot-ie bijna is ingetrokken en ga daarna met je handen door je haar. Of houd ze onder de kraan en wrijf wat water door je statische lokken.

10. Vermijd föhnen of stylen

Föhn of style je haar zo min mogelijk. Dit maakt het nog droger waardoor het extra statisch wordt. Tip: besprenkel je haar en/of kleding met een beetje water. Gebruik alleen niet te veel, want dan bevriest straks je hele kapsel nog met deze koude oostenwind.

11. Volle melk of kokosolie

Doordrenk je haar met volle melk voordat je het gaat wassen. Doe er een douchekapje overheen en laat de melk goed intrekken. Ook kokos- of jojobaolie werkt goed. Die kun je een uur voordat je je haar gaat wassen aanbrengen. Of gebruik de olie als superhaarmasker en laat ‘m een hele nacht zitten.

12. Haar wassen, nu even niet

De gemakkelijkste optie is misschien wel om je wasbeurt even uit te stellen. Hierdoor droogt je haar ook minder uit en wordt het minder snel statisch. Pluspunt: je kunt bovendien wat langer in je warme bed blijven liggen.

 

Volg jij mij al op Facebook?