Menu Sluiten

Wat is acné?

Acne is een veelvoorkomende huidaandoening die wordt veroorzaakt door ontstekingen in de talgklieren van de huid. Het wordt vaak gekenmerkt door puistjes, mee-eters, rode bultjes en soms zelfs littekens. Acne komt vooral voor op het gezicht, maar kan ook op andere delen van het lichaam voorkomen, zoals de rug, borst en schouders.

Acne ontstaat wanneer de poriën in de huid verstopt raken met talg, dode huidcellen en bacteriën. Dit kan gebeuren als de talgklieren te veel talg produceren, wat vaak wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen tijdens de puberteit. Andere factoren die acne kunnen veroorzaken of verergeren zijn stress, slechte voeding, roken, genetica en bepaalde medicijnen.

Er zijn verschillende soorten acne, waaronder:

  1. Mee-eters (comedonen): Dit zijn kleine, zwarte of witte bultjes die ontstaan ​​wanneer de poriën verstopt raken met talg en dode huidcellen.
  2. Papels: Dit zijn rode, ontstoken bultjes die soms pijnlijk kunnen zijn.
  3. Puistjes (pustels): Dit zijn rode bultjes met een witte of gele kop die pus bevatten.
  4. Knobbeltjes (noduli): Dit zijn grote, harde, pijnlijke bulten die diep in de huid liggen.
  5. Cysten: Dit zijn grote, met vocht gevulde bulten die diep in de huid liggen en vaak littekens kunnen veroorzaken.

Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar voor acne, afhankelijk van de ernst en het type acne. Dit kan variëren van medicijnen, zoals antibiotica en retinoïden, tot huidverzorgingsproducten en lifestyle-aanpassingen. In sommige gevallen kan professionele behandeling door een dermatoloog nodig zijn, zoals chemische peelings, lasertherapie of drainage van cysten. Het is belangrijk om regelmatig een goede huidverzorgingsroutine te volgen om acne te voorkomen en te behandelen.